ocenjevanje škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic pozebe in suše v letu 2025
SUŠA 2025
Na podlagi Sklepa Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (št. 844-17/2025-32 – DGZR, z dne 13. 11. 2025) se pričenja postopek ocenjevanja škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic SUŠE v letu 2025.
Oškodovanci, ki so utrpeli škodo zaradi suše v letu 2025, lahko oddajo obrazec 2 za prizadete kulture v prizadetih katastrskih občinah do četrtka, 11. decembra 2025.
Obrazec mora biti podpisan in mora OBVEZNO vsebovati:
- Ime in priimek nosilca kmetijskega gospodarstva
- Naslov nosilca kmetijskega gospodarstva
- KMG-MID iz registra kmetijskih gospodarstev
- GERK – številka GERK-a
- Vrsta in šifra kulture (iz Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode)
- Odstotek poškodovanosti prizadete kulture
- Dejanska površina poškodovane kulture v arih na posameznem GERK-u
00005 koruza za zrnje,
006 koruza za silažo,
301 krompir semenski,
00020 pozni krompir,
019 sladkorna pesa,
015 soja,
013 buče za seme,
012 sončnice,
501 hmelj.
POZEBA 2025
Na podlagi Sklepa Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (št. 844-9/2025-12 – DGZR, z dne 17. 11. 2025) se pričenja postopek ocenjevanja škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic POZEBE v letu 2025.
Oškodovanci, ki so utrpeli škodo zaradi suše v letu 2025, lahko oddajo obrazec 2 za prizadete kulture v prizadetih katastrskih občinah do četrtka, 11. decembra 2025.
Obrazec mora biti podpisan in mora OBVEZNO vsebovati:
- Ime in priimek nosilca kmetijskega gospodarstva
- Naslov nosilca kmetijskega gospodarstva
- KMG-MID iz registra kmetijskih gospodarstev
- GERK – številka GERK-a
- Vrsta in šifra kulture (iz Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode)
- Odstotek poškodovanosti prizadete kulture
- Dejanska površina poškodovane kulture v arih na posameznem GERK-u
Priznane kulture za ocenjevanje po POZEBI so:
601 Jablana
602 Hruška
611 Kutina
604 Breskev
606 Sliva/Češplja
608 Marelica
603 Češnja
614 Višnja
615 Lešnik v lupini
617 Kostanj
618 Jagode
619 Maline
620 Robide
621 in 622 Ribez rdeči in črni
624 Borovnice
607 Orehi
Kaki
Kivi
Obrazce za prijavo najdete v prilogi.
